Robert Klenck (violonist și profesor de vioară)

From Vixrapedia
(Redirected from RK ro)
Jump to navigation Jump to search

Robert Klenck (născut la 1 octombrie 1850 în București, capitala României și decedat în 1921, în același oraș) a fost un remarcabil violonist român și profesor de vioară. Robert Klenck este cunoscut în mod special pentru Metoda lui vioară publicată pentru prima dată în 1892, în țara natală.

Viața și activitatea[edit]

Robert Klenck s-a născut la 1 octombrie 1850 în București, capitala [capitala României și a murit în 1921 în același oraș. Imediat după înființarea Conservatorului de la București (denumit acum "Universitatea Națională de Muzică București" (UNMB)) în 1863, Robert Klenck a fost admis în această instituție muzicală, ca student în clasa dirijată de compozitorul român (violonist, dirijor și profesor deopotrivă) Alexandru Flechtenmacher: și-a finalizat studiile în această instituție muzicală în 1866, cu premiul I.

După 1866. Robert Klenck și-a continuat studiile muzicale cu faimosul violonist, dirijor, compozitor și profesor austriac Georg Hellmesberger tatăl ("senior") la Universitatea de Muzică și Arte Plastice din Viena (în limba germană: "Universität für Musik und darstellende Kunst Wien" (UMW)) din Austria. Notă importantă (1). Este de menționat, ca o paranteză esențială, că Georg Hellmesberger senior a studiat de asemenea la UMW cu profesori de muzică celebri ca Joseph Böhm (vioară) și Emanuel Förster (compoziție muzicală). Notă importantă (2). De asemenea, este important de menționat că Georg Hellmesberger senior a predat la UMW din 1826: între anii 1833-1867 a predat chiar ca profesor (universitar); printre studenții săi s-au numărat și celebrul Joseph Joachim (un colaborator apropiat al lui Johannes Brahms și considerat, de către cei mai mulți istorici ai muzicii, unul dintre cei mai importanți violoniști ai secolului al XIX-lea), dar și profesorul (universitar) de vioară Leopold Auer (și cei doi fii ai săi).

După ce termină studiile la UMW, Robert Klenck se stabilește în orașul Leipzig (Germania),unde își continuă studiile muzicale la Universitatea de Muzică și Teatru din Leipzig [1] (cea mai veche universitate muzicală din Germania, fondată în 1843), cu violonistul virtuoz și compozitorul german Ferdinand David (vioară), Dr. Penz (armonie și istoria muzicii), Ernst Richter (contrapunct) și Salomon Jadassohn (compoziție muzicală).

După finalizarea studiilor în Leipzig, Robert Klenck devine concert-maestru (URL2) în orchestrele principale ale orașelor Riga (Letonia), apoi Sankt Petersburg (Rusia), cu care a desfășurat o bogată activitate concertistică între anii 1877-1879.

După finalizarea activității sale din Sankt Petersburg, Robert Klenck se stabilește în orașul Montreux (Elveția), unde predă arta viorii. Participă în mod activ la viața muzicală din Montreux, dar și din alte orașe elvețiene precum Lausanne, Vevey etc.

În 1888, Robert Klenck este invitat în București pentru a-și înlocui temporar fostul profesor Alexandru Flechtenmacher iar, după ce acesta acesta din urmă se retrage definitiv din funcție, Robert Klenck devine șeful catedrei de vioară al Conservatorului din București.

Opera[edit]

Robert Klenck a devenit renumit ca profesor universitar în România după publicarea metodei sale de vioară (compusă din 7 "caiete" separate, numerotate de la "1" la "7") în 1892: Metoda de vioară a lui Klenck ("MVK") a fost publicată și republicată în România din 1892 până în prezent și a fost folosită pe scară largă în școlile muzicale primare și secundare românești (publice și private) din întreaga țară.

Primele 4 caiete ale MVK sunt cu adevărat remarcabile pentru conținutul melodic foarte bogat (și variat) al studiilor, exercițiilor și pieselor muzicale cuprinse. Primele 2 caiete ale MVK introduc și aprofundează poziția I a viorii, Klenck încurajând un studiu aprofundat și perseverent acestei poziții de bază. Caietele nr. 3, 4 și 5 ale MVK predau pozitiile II, III, IV si VII ale viorii. Caietul MVK nr. 6 se concentrează pe tehnicile și specialitățile mâinii drepte. Caietul MVK nr. 7 se concentrează pe tehnicile și specialitățile mâinii stângi. MVK recomandă de asemenea și studiul în paralel al altor lucrări pedagogice pentru vioară, încurajând un studiu amplu și profund, cu o eficiență cât mai mare. MVK este considerată în prezent o componentă esențială a școlii tradiționale românești de vioară fundamentate științific.

Robert Klenck are și o pagină dedicată pe site-ul WorldCat Identities (URL

Studenți[edit]

Robert Klenck a avut la rândul său câțiva studenți remarcabili, cărora li s-au dedicat articole Wikipedia separate:

  1. Petrică Moțoi, un violonist român din galeria lăutarilor din prima jumătate a sec. XX (comparat cu violoniștii și concert-maeștrii valoroși ai vremii)
  2. Ludovic Feldman, violonist și compozitor român
  3. Andricu Mihail, compozitor, violonist și pianist român
  4. Constantin C. Nottara, violonist, compozitor și critic muzical român

Bibliografie offline si online[edit]

Robert Klenck (1892 și re-publicat în 1966 și după 2000). "Metodă de vioară" (vezi Caietul nr. 1 al MVK pe Scribd la acest URL; vezi și Prefața scrisă de violonistul român Alexandru Theodorescu (URL) pentru ediția din 1966); vezi și rezultate de căutare Google. Șase (din toate cele 7 caiete ale MVK) pot fi achiziționate contra-cost și prin acest URL. Vezi de asemenea și URL. Notă Violonistul și profesorul Alexandru Theodorescu este bine-cunoscut și pentru cartea sa de vioară numită "20 studii pentru vioară prima pozitie), care pot fi cumparate online prin acest URL sau prin motor Google - rezultate căutare.

Despre autorul acestui articol Vixrapedia[edit]

Autorul acestui articol Vixrapedia este Dr. Andrei-Lucian Drăgoi, care are mai multe conturi / pagini de utilizator pe:


Alte link-uri utile[edit]

  1. Dr. Andrei-Lucian Drăgoi a publicat de asemenea piesa "Minuetto (în sol minor"), un duo de vioară din MVK (1892) - Caietul MVK nr.1, Muzică: Robert Klenck (b.1850 - d. 1921) (violonist și profesor de vioară) Aranjament cu modificări armonice și melodice de către: dr. Andrei-Lucian Drăgoi ", care poate fi accesat la acest URL. Notă. Dr. Drăgoi a transcris de asemenea pentru pian solo multe dintre piesele pentru vioară din Caietele nr. 1 și nr. 2 ale KVM: aceste transcrieri vor fi disponibile (în mod progresiv, unul câte unul) pe pagina ScoreExchange a dr. Drăgoi.
  2. Dr. Andrei-Lucian Drăgoi a publicat de asemenea miniatura vocal-instrumentală pe temă religioasă "Tu, Doamna noastră, Sfântă Marie!" - o rugăciune bazată chiar pe acest "Minuetto" (în sol minor) din MVK (1892) (Caietul nr. 1), miniatură ce poate fi accesata la acest URL.
  3. Nu există înregistrări Youtube de studii, piese sau exerciții din MVK, cu excepția unui mic studiu de game, care poate fi găsit la acest "ROBERT KLENCK - PAG 71" URL, fiind înregistrat de un elev.
  4. Vezi și pagina Forumului "Compozitori români dincolo de Enescu" la acest URL

Lista paginilor Vixrapedia create de dr. Andrei-Lucian Drăgoi (în ordinea cronologică a publicării)[edit]

  1. The "Vertical" (generalization of) the binary Goldbach Conjecture (VBGC) (versiune în limba engleză/English version only)
  2. Robert Klenck (Romanian violinist and violin professor) (versiune în limba engleză)
  3. Robert Klenck (violonist și profesor de vioară) (versiune în limba română)
  4. The Doctors Orchestra "Ermil Nichifor" (Bucharest, Romania) (versiune în limba engleză)
  5. Orchestra Medicilor "dr. Ermil Nichifor" (București, România)] (versiune în limba română)